Τρίτη 13 Ιουνίου 2023

Σχόλιο Γ. Γαβρίλη για πολιτικό κλίμα πριν τις επαναληπτικές εθνικές εκλογές


Καθ’ οδόν προς τις δεύτερες κάλπες γίνεται φανερό ότι γύρω από το «Μαξίμου» διάφοροι κρατικοί μηχανισμοί (ΚΥΠ, Αστυνομία, Δικαστές), Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, επιχειρηματίες ακόμη και ποινικοί (greek mafia) έχουν οργανώσει ένα ισχυρό πολιτικό και οικονομικό κέντρο εξουσίας, που ελέγχει τα πάντα, με απροσχημάτιστο τρόπο και χωρίς καν να τηρούν διακριτές αποστάσεις μεταξύ τους, λειτουργούν ως ενιαίο πολιτικό κέντρο.

Ένα σύστημα πανίσχυρο, ανεξέλεγκτο και θωρακισμένο με ρητές ή άρρητες ασυλίες. Αυτό το σύστημα δεν στηρίζει «απλά» τη ΝΔ. Στηρίζει τη ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη και παράλληλα έχει αναλάβει να αναδιαρθρώσει το πολιτικό σκηνικό. ‘Έτσι νέα κόμματα «ξαφνικά» κατασκευάζονται ως μακρύ χέρι διαφόρων συμφερόντων, άλλα ανασύρονται από το πουθενά και μέσω των ΜΜΕ γίνονται «μόδα».

Σ’ αυτό το περιβάλλον το πολιτικό προσωπικό της ΝΔ αισθάνεται παντοδύναμο, ανεξέλεγκτο. Μπορεί να στήνει προβοκάτσιες, να επαναφέρει τον εμφυλιοπολεμικό λόγο, να κατασκευάζει νέες κατηγορίες «αντεθνικά δρόντων», να διατυπώνει την «εθνικοφροσύνη» παράλληλα με απειλές, εκφοβισμό και προσπάθεια επιβολής και πειθάρχησης.

Σ’ αυτή τη φάση στόχος  μοιάζει να είναι κατά προτεραιότητα ο ΣΥΡΙΖΑ. Όμως ο πραγματικός στόχος είναι να μην υπάρξει ποτέ ως ενδεχόμενο στο μέλλον μια εξέλιξη ανάλογη του 2015 για να μην αμφισβητηθεί ξανά η εξουσία τους Το αυταρχικό κράτος επιβάλλεται και εμπεδώνεται είτε μέσα από νέα εργαλεία γενικευμένης επιτήρησης της κοινωνίας είτε εκπαιδεύοντας την κοινωνία να επιβιώνει με κάθε λογής pass χωρίς προσδοκίες και χωρίς να διατυπώνει αιτήματα. Να αρκείται σ’ ότι δώσει ο ηγεμόνας.

Σε μια κοινωνία που βιώνει ήττες και ματαιώσεις, που ζει στη πίεση για  να βγει ο μήνας και να πληρωθούν οι λογαριασμοί, το ζήτημα της δημοκρατίας μοιάζει να περνά απαρατήρητο.

Όμως, όσο δεν ορθώνονται σοβαρές αντιστάσεις, όσο οι προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις ζουν στα "χαρακώματα" στη μάχη της ηγεμονίας και των ποσοστών τόσο οι βλάβες που προκαλούνται πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να θεραπευτούν στο μέλλον και αυτό το περιβάλλον ελλειμματικής δημοκρατίας θα γίνεται ακόμη πιο δυστοπικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου