Πέμπτη 10 Απριλίου 2025

Η αντιπλημμυρική προστασία είναι αναγκαία και απαραίτητη τώρα!

 









Η ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία της Φρεαττύδας είναι δικαίωμα των δημοτών!


 





Η ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία της Φρεαττύδας είναι δικαίωμα των δημοτών! Όχι αντικείμενο ανάλυσης κόστους-οφέλους!
Την Δευτέρα 31/3/2025 ζητήθηκε ουσιαστικά από το Κοινοτικό συμβούλιο της Α΄
Δημοτικής Κοινότητας Πειραιά να επανατοποθετηθεί και εγκρίνει την εκμίσθωση χώρου της παραλίας Φρεαττύδας για τη λειτουργία αναψυκτηρίου από ιδιώτη όταν στις 27/3/2024 η Κοινότητα ομόφωνα είχε αποφασίσει να προτείνει η εκμετάλλευση της παραλίας της Φρεαττύδας να γίνει από τον Δήμο.
Η Δημοτική Αρχή υποστήριξε ότι μετά από ανάλυση Κόστους-Οφέλους προέκυψε ότι
συμφέρει το αναψυκτήριο να δοθεί σε ιδιώτη ενώ όταν προκλήθηκαν ερωτήσεις και
αμφισβητήσεις επικαλέστηκε ότι είναι πολιτική απόφαση Δημάρχου!
- Ανάλυση Κόστους-Οφέλους όταν πρόκειται για την Δημόσια Περιουσία και τα
Δημόσια Αγαθά και την αξιοποίηση τους προς όφελος των δημοτών δε γίνεται!
Ο δημότης θέλει να έχει ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία της Φρεαττύδας όπου ο ίδιος ο Δήμος θα λειτουργεί το αναψυκτήριο και θα του παρέχει χαμηλού κόστους προϊόντα και ταυτόχρονα την αναψυχή του σε μια πεντακάθαρη παραλία.
- Πόσο ζημιογόνα για τον Δήμο είναι η εκμίσθωση από ιδιώτες των
αναψυκτηρίων έχουν αποδείξει στο πρόσφατο παρελθόν τα απλήρωτα ενοίκια
συνολικού ύψους 640.000 ευρώ, Πλ. Γεννηματά 120.000 ευρώ, Φρεαττύδα
20.000 ευρώ και Βοτσαλάκια 500.000 ευρώ!!!! Πιο πολύ μοιάζει με εξυπηρέτηση του ιδιώτη παρά με εξυπηρέτηση του δημότη!
- Πολιτική απόφαση Δημάρχου σημαίνει αυτό που επαναλαμβάνει συνεχώς ο Δήμαρχος σαν τελικό επιχείρημα σε κάθε στρίμωγμα: είμαστε το 70% και κάνουμε ό,τι θέλουμε! Μόνον που η πλειοψηφία σας κ. Δήμαρχε είναι αποτέλεσμα εξωγενών παραγόντων κάτι που το ξέρει όλη η πόλη!
Προσγειωθείτε……
Στο Συμβούλιο η Αντιπολίτευση, Αλλάζουμε τον Πειραιά για Όλους και Όλες και η
Λαϊκή Συσπείρωση, καταψήφισε.
ΟΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
Αλιφραγκή Νικολέττα
Δίτσα Θεανώ



Να παρθούν μέτρα για τις "βόμβες" των ερειπωμένων κτηρίων.

 







Να παρθούν μέτρα για τις "βόμβες" των ερειπωμένων κτηρίων.

Η κατάρρευση ενός ακόμα ερειπωμένου κτηρίου αποκαλύπτει, για μια ακόμα φορά, την «ωρολογιακή βόμβα», που συγκροτούν περισσότερα από 1000 ερειπωμένα κτίρια του Πειραιά, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια περιοίκων και διερχόμενων και πολλές φορές την υγιεινή καθώς κάποια μετατρέπονται σε άθλιους σκουπιδότοπους.
Πολλά από αυτά τα κτήρια έχουν χαρακτηρισθεί ως διατηρητέα και έχουν εγκαταλειφθεί στη τύχη τους, καθώς από τότε που χαρακτηρίστηκαν μια σειρά κτήρια κανένας δεν παρακολουθεί την εξέλιξή τους, εάν έχουν καταστραφεί, εάν έχουν γκρεμιστεί ή ακόμα εάν εξακολουθούν να συντρέχουν λόγοι για να παραμένουν χαρακτηρισμένα.
Σε πολλά κτήρια, που υπολογίζονται στο 55% του συνόλου, τα προβλήματα εγκατάλειψης δημιουργούνται λόγω της πολυιδιοκτησίας.
Όμως, όπως κατέδειξε πρόσφατη έρευνα (2023) του Τομέα Πολεοδομίας και Χωροταξίας της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, περισσότερα από 100 κτήρια, τα μεγαλύτερα όλων, ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, σε ασφαλιστικούς οργανισμούς ή σε κοινωφελή ιδρύματα, ενώ ένας επίσης σημαντικός αριθμός μεγάλων ακινήτων ανήκει σε τράπεζες ή σε εταιρείες της κτηματαγοράς. Αυτοί, για δικούς τους λόγους επιλέγουν τη μη αξιοποίηση.
Σε αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση και ο Δήμος δεν μπορούν να παραμένουν θεατές και να μαζεύουν μόνο τα συντρίμμια κτηρίων που καταρρέουν ή καταστρέφονται από πυρκαγιές.
Πρέπει τώρα:
-Να γίνει καταγραφή όλων των κτηρίων, να κατηγοριοποιηθούν, να αξιολογηθεί η σημασία του καθενός και η κατάσταση του και όπου χρειάζεται να συνταχθούν εκθέσεις επικινδυνότητας και να ληφθούν μέτρα ασφάλειας.
-Με αρχή από τα κτήρια, ιδιοκτησίας του Δημοσίου, η πόλη να διεκδικήσει την αξιοποίηση αυτών των κτηρίων, που στο σύνολό τους αθροίζουν εκτάσεις χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων και μπορούν να αξιοποιηθούν για πολλές χρήσεις.





Να σπάμε το φράγμα της σιωπής που επιβάλουν διάφορα συμφέροντα

 






Να σπάμε το φράγμα της σιωπής που επιβάλουν διάφορα συμφέροντα
Οι εξελίξεις στην υπόθεση της γιγαντιαίας ρύπανσης στο Σαρωνικό από τη βύθιση του «Αγία Ζώνη» - με τη διακοπή της δίκης κατά τη διάρκεια των απολογιών και την κλήση νέων μαρτύρων κατηγορίας (δημάρχων, πρώην στελεχών του Λιμενικού Σώματος κ.α.) μετά τη δημοσιότητα που δόθηκε και με τη συμβολή της παράταξης μας - αλλά και η αποσιώπηση ή διαστρέβλωση κρίσιμων θεμάτων στη τραγωδία των Τεμπών, αναδεικνύουν τη σημασία της ανεξάρτητης, ερευνητικής δημοσιογραφίας για τη Δημοκρατία.
Η σημασία της γίνεται μεγαλύτερη σε μια περίοδο κατά την οποία πολιτικά- επιχειρηματικά συμφέροντα ελέγχουν ασφυκτικά την Ενημέρωση και επιδιώκουν μεγάλες δικαστικές υποθέσεις είτε να μην παρουσιαστούν ποτέ από Μέσα Ενημέρωσης είτε να παρουσιαστούν σε περιορισμένο χρόνο και με τρόπο που περισσότερο συσκοτίζεται η αλήθεια.
Όταν, όμως, δημοσιογράφοι και Μέσα «σπάνε» αυτό το πέπλο σιωπής, ξεπερνώντας ακόμα και εμπόδια θεσμικών παραγόντων και πέφτει το φως της δημοσιότητας, τότε πολλές φορές μπαίνει, υποχρεωτικά, σε κίνηση διαδικασία για την ουσιαστική απονομή Δικαιοσύνης.
Διότι, όπως έχει γράψει και ο Νίκος Καζαντζάκης «Η δικαιοσύνη δε θα 'ρθει μονάχη της, δεν έχει πόδια• εμείς θα τη σηκώσουμε, στους ώμους μας και θα την φέρουμε»